Epidemiologi - historiske perspektiver

Whiplash er ikke en "ny sygdom" eller en "moderne sygdom" som flere gerne vil betegne den. Stigningen i antallet af whiplashskader er tæt forbundet med det moderne samfunds udvikling i form af øgede antal køretøjer på vejene og det klassiske whiplash opstår da også oftest ved en påkørsel bagfra i trafikken.

Set i et historisk perspektiv blev der i 1800-tallet registreret typiske whiplash symptomer hos personer der som togpassagerer havde været udsat for en pludselig kraftpåvirkning i forbindelse med sammenkoblingen af to togvogne.

Nogle sundhedsfaglige personer placerer whiplashpatienter i en gruppe under ét kaldet "biopsykosociale lidelser" hvilket kan give det fejlagtige indtryk at whiplash primært er en social og psykologisk lidelse. Det forholder sig dog ganske anderledes og den videnskabelige litteratur indenfor området viser at der skal tages hensyn til mange forskellige mekanismer som for eksempel videnskabeligt dokumenterede traumatologiske forhold og påviselige neurologiske dysfunktioner når man omtaler whiplash.

 

 

Siden slutningen af 1800-tallet har man observeret whiplashsymptomer hos personer der har været udsat for en trafikulykke eller et andet traume. I 1928 var Dr. Crowe den første til at bruge betegnelse whiplash til beskrivelse af den traumemekanisme patienter blev udsat for og denne betegnelse bruges fortsat i dag.
Klik for at besøge